ICAROS a mozgásterápiában

Szerencsés korban élünk, hisz megannyi lehetőség áll rendelkezésre mind a test egészségesen tartásához, betegségek megelőzéséhez és a gyógyításhoz is. Látványosan fejlődik a gyógyszeripar, az orvostudomány (diagnosztika, műtéti technikák, ortetika, protetika, műszeres technológiák)

A gyógytorna/mozgásterápia eszközei talán nem modernizálódtak ennyire látványosan, de valójában, mivel sokkal komplexebbül látjuk az emberi testet, a manuális és az eszközös lehetőségeink is sokat fejlődtek!

Azonban van egy terület, amit hívatlanul is magunkévá és a fizioterápiává tehetünk, pedig nem nekünk készült eredetileg. A szórakoztató centerek tavalyi és idei nagy "felfedezése" a virtuális valóság. Erre épülve a VR szemüvegek.

 

Hatalmas ráeszmélés volt számomra gyógytornászként ennek használata a mozgásterápiában, főleg, hogy a piacot kutatva már a VR-t mozgás (önálló mozgás) élményével is kiegészülő gépet találtunk!

 

Az ICAROS-ra ma már külön speciális tudásanyagunk van, amit napról napra bővítünk, hogy speciális esetek számára is fejleszthessük. Munkánkat a VRrehab néven védjegyzett márka alatt végezzük, célunk a tökéletes rehabilitáció. Olyan magas szintű életminőséget szeretnénk a Pácienseink/Vendégeink számára vissza/adni amit az állapotuk a lehető legjobb szinten elérni tud.

A gyógytornában a VRrehab a folyamatok kiegészítőjeként, majd végső simításban a tökéletesítés befejezőjeként szerepel.

 

A gépet az egyén mozgatja!

A teret a VR szemüveg és a számítógépes program adja!

A test tudatos mozgatását, a stabilizáló izmok erősödését, az ideg-izom kapcsolat fejlesztését, egyensúlyt, koordinációt, testszimmetriát fokoz!

 

A legmodernebb, legmagasabb szintű test-elme fejlesztés számítógépes játéknak álcázva!

ICAROS hatás I.

Nyak kezelése

A VRrehab azért indult, hogy az eddig megszokott fizioterápiás lehetőségeket magasan megugorva a fizikai (neuromuscularis) fejlesztés sokkal minőségibb, emeltebb szintű ellátást biztosíthassunk. A gép által olyan izmok kerülnek aktív mozgatásba, amik a törzs és test stabilitását határozzák meg. Nincs több gyenge, fájó izom, nincs több erőtlen törzs. Annak aki a gyógyulásához, rehabilitációjához, és felépüléséhez egy komoly, hatékony és modern eszközt keres a VRrehabilitáció a legbiztosabb módszer!

- nyakmozgás beszűkülése izom kötöttség miatt
- nyakmozgás beszűkülése csigolyák deformitása, vagy porckorong elváltozás miatt
- helytelen testtartás miatt kialakuló nyaki feszülés, vagy aszimmetrikus nyaktartás
 


A mozgásterápia elemei:

Mint minden gyógytornát, ezt is az első alkalommal állapotfelmérés, mozgás-és izomtesztek előzik meg. A torna maga bemelegítéssel, a kezelt izomcsoport átmozgatásával, szükség esetén előkezeléssel ( masszázs, UH kezelés, bioptron kezelés) indul. Ez a szakasz a kezelés összetettségétől függően 10-20 perc.

Ezután a gyógytorna célirányos, mozgásterápiás része következik. Az ICAROS-on felvett testhelyzet a nyakizmokat tónusba hozza, a Páciens alapállapotától függően fokozatos nehezített helyzet ad lehetőséget a fejlődésre, de a visszajelzésre is, hisz azonnal megérezhető egy erősebb terhelés ereje az izmokra.
 

Először csak maga a gép használata kerül sorra, kb 5-10 perc, majd a VR szemüveggel és a megfelelő programmal együtt további 10-15 perc teszi teljessé a mozgást.

A nyakizmokban rengeteg érzékeny receptor van, amelyek ingerlésével lazítás és/vagy feszítés irányba az egész gerinc menti izomzatot "beprogramozhatjuk". Ez rendkívül jó alapot ad arra, hogy a nyakizmok tónusát normalizáljuk ( feszes, kötött nyakizmokat lazítsunk, vagy lazítani tanítsunk)

Az ICAROS-VR a gerinc, egyensúly, koordináció, test egységesítése és rugalmasítása szempontjából is A tökéletes eszköz!

Várható eredmények:
- testtartás javulása
- rugalmasabb mozgás
- jobb térmozgás
- jobb egyensúly és koordináció
- lazább és terhelhetőbb nyaki szakasz
- kevesebb fejfájás
- általános erőnlét növekedés

Az ICAROS-VR terápia végeztével a várt eredmény elérése után is folytatható a kezelés, rendszeres ismétléssel a jó állapot bármeddig fenntartható!

Információ


 

 

Törzsizom az ICAROS kezelésben

A tudomány a gyógyítás szolgálatában!
 

Az ICAROS-VR kezelés központi eleme a törzsizom felerősítése. Könnyed, rugalmas, egészséges mozgáshoz alapvető a törzsizmok ( gerinc melletti izmok, oldalsó- , elülső hasizmok és a lapocka, vállövi izmok) ereje és terhelhetősége.
A gépen a testhelyzet egy plank helyzet, vagyis a térden, könyökön támaszkodva, megfeszített has és gerinc menti izommal a törzset a levegőben kell megtartani.
Amennyiben a törzsizmok gyengék, a hasizom nem tud megfeszítve maradni, a derék "lógni kezd", ami a csigolyák és a közti porckorongok szempontjából nem jó helyzet.

Az ICAROS mint gép tehát igényel egy megfeszíthető, kontrollálható törzsizomzatot.
Ennek eléréséhez először gyógytorna és edzés elemeivel felkészítjük a testet a plank helyzet megtartására.
A gép általi terhelés állítható. A kar és lábtámasz sínen mozgatható, így a könyök-térd távolsága rövidíthető. Minél közelebb vannak a támaszpontok, annál könnyebb megtartani a testet.
Kezdetben ez így egy sokkal egyszerűbb négykézláb helyzetet jelent. Ahogy erősödik a test, úgy távolítható a támasz, a törzs megnyújtottabb helyzetben nagyobb has- és hátizom erőt igényel a megtartáshoz.

Ha a test már elég erős és a legnehezebb plank helyzetben is képes helytállni, akkor is mehet tovább a fejlesztése, méghozzá a programok nehézségi fokának állításával.
A kezdő program egy lebegés, ahol tulajdonképpen még cél nélkül a lebegéssel és a testhelyzettel, valamint a test ( azon keresztül a gép) irányításával ismerkedünk.
Ezt követi a célzott mozgást igénylő "gyűrűs" program, amikor a feladat a gyűrűkön való átrepülés, amik különböző irányban és magasságban vannak. A nehézsege a programnak állítható, a gép érzékenysége is nehezíti a feladatot. A legkisebb rezgésre is mozgásba jön a gép, így a test stabilizálását és irányítását is jobban igényli.

A mozgás és erőnlét fejlesztése kimeríthetetlen, a programok is folyamatosan fejlődnek.
Az ICAROS-VR mint terápia az eddigiekhez hasonlóan ugyanúgy a terhelhetőség emeléssel kezdődik, de az erősödés eredményessége gyorsabb és tartósabb minden eddigi lehetőségnél.

Mozgásfejlesztés és tudatosítás

Az ICAROS és a hozzá tartozó program, nem csak egyszerű játék. Olyan személyeknek is nagyszerű fejlesztés, akik csak kicsit szeretnének finomítani a testi stabilizáción, vagy, a rotációs (forgató) mozgások maradtak el valamelyest.

Ez leginkább futásnál, úszásnál, vagy kettlebellnél, illetve küzdősportoknál érezhető meg. A gép az egyenes irányú (előre-hátra) mozgásokat nagyon jól megérezteti. Abban az állapotban amikor a virtuális szemüvegben már fejjel előre érezzük magunkat, gyakorlat nélkül többnyire alig haladtuk el a középvonalat.

Az oldalirányú mozgások a félkörív mentén még több gyakorlatot igényelnek ahhoz, hogy ne egy nagy kontrolálatlan billegéssé váljon.

 

Amúgy is jól irányított testtel és jó testkontrollal is kihívás a program végigvitele. Általában 10-15 perc a tartható, élvezhető mozgatás, utána már láthatóan bekapcsolnak a kompenzáló izmok, nehezebb a légzés, nagy izzadás várható. Erre számítunk is, így nincs mitől tartani, elfáradás esetén a gépet pillanatok alatt leállítjuk, nem cél a kordinálatlan mozgás gyakorlása.

 

Eleve edzésben lévő testnél a hangsúly a mozgások összerendezésén és a finomításon van. Nagy és szépen dolgozó izmok is elnagyolják a mozgást amitől a gépen hirtelen jobbra-balra dőlés, vagy előre-hátra billenés történik többször egymás után, mire az izomtónus kontrollálása "beprogramozódik"

 

Régi vágyam vált valóra az ICAROS megérkezésével, mert így a neuro-musculáris rendszer legmagasabb szintű kapcsolatát programozhatjuk, minden lehetséges irányban tanítva a testtudatot!

 

Indulásként négykézláb helyzet, majd plank ( nyújtott törzsnél könyök-láb támasz) a fejlesztés, a virtuális élmény pedig abszolut feledteti a test igénybe vételét!


 

Cikkek

VR használata mozgásfejlesztésre

Az agy a szemen keresztül minden információra reagál, akkor is, ha ez csak egy film, vagy ámodunk éppen. A beérkező ingerek végigfutnak egy reflexkörön, szükség esetén aztán mozgást kiváltva.

Egy virtuális tér és a benne történő mozgásélmények egészséges idegrendszer esetén éppúgy kiváltják a mozgáselemeket mintha valóban ott lennénk. Különbőző terek különböző mozgásokat válthatnak ki, ezek pedig az ismétlésekkel fejlődhetnek is. Begyakorolt mozgások, olyan térben amit normál körülmények között nehéz lenne előidézni, pláne ha a mozgásokat ismételni, gyakorolni kell. A virtuális tér lehetőségei sokkal többet adhatnak a mozgásfejlesztéshez mint a hétköznapi terek, hisz sokkal több inger váltható ki egységnyi idő alatt. Ezek a terek akár percenként változtathatóak, a térben lévő mozgáshoz azonban jó egy plusz eszköz is, amivel a test mozgása még intenzívebbé válhat.

Aktív virtuális valóság és az ICAROS használata mozgásfejlesztésre

Az ICAROS-VR egy komplett eszköz amellyel intenzív mozgásélmény érhető el. A "gépben" való elhelyezkedés egy törzsizom erősítő helyzet, amely a könyö és térd támasz változtatásával nehezíthető. A virtuális tér sok olyan mozgást és reflexkört beindít amit hagyományos tornatermi keretek között nem lehetne kiváltani. A gépben felvett testhelyzet a törzsizmokat erősíti, emellet láthatóvá teszi az aszimmetriakat, ahogy az úgynevezett tömbös mozgást is.

A gépben való mozgás testkontrollt igényel, valamint azt is, hogy a testet szelektívebben tudjuk mozgatni. A fej mozgása a térben a test többi részére is nagy hatást gyakorol, ez itt könnyen megérződik , ahogy az is, hogy a test irányítása milyen összetett feladat. A mindennapjainkból kimaradt mozgások, vagyis a térben végzett finom mozgások elmaradása kötött izmokat, sérülékeny ízületeket eredményez. Sok sérülés és elhasználódás kiküszöbölhető, ha ilyen formán edzük a testünket és izmainkat. Sport-terápia eseten is további fejlődést ad az eddigi edzésformákhoz képest, mind a reflexeket, a reakcióidőt és az ideg-izom kapcsolat kifinomultságát fejleszti.

Gyógytorna és az aktív VR kapcsolata

Az eddigi VR lehetőségek nagyot léptek előre azzal, hogy a test is mozgásba kerülhet. Soha ilyen nagyot nem ugrott a mozgásterápia tárhaza, mint most a VR technológiákkal. Amit a szem lát, a test érzi, a géppel pedig lekövethetőek a mozgások. Hatalmas lehetőség a legmagasabb szintű rehabilitációhoz, koordináció, egyensúly, testszimmetria, reflexek, és minden irányú izomerősítés.

Leginkább a test mélyizmait, törzsizmokat, has-hátizomzatot, vállövi izmokat és a csípő stabilizáló izmait is erősíti.

A legmagasabb szintű rehabilitáció és állapotjavítás érhető el!

További cikkek:

Patika Magazin Gyártástrend Magazin

Kapcsolat

Keressen minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén vagy írjon nekünk itt.

  • Pelyhe Ádám

  • +36-20/415-8756

  • info@vrrehab.hu