Cikkek

A tudomány a gyógyítás szolgálatában!

VR használata mozgásfejlesztésre

Az agy a szemen keresztül minden információra reagál, akkor is, ha ez csak egy film, vagy ámodunk éppen. A beérkező ingerek végigfutnak egy reflexkörön, szükség esetén aztán mozgást kiváltva.

Egy virtuális tér és a benne történő mozgásélmények egészséges idegrendszer esetén éppúgy kiváltják a mozgáselemeket mintha valóban ott lennénk. Különbőző terek különböző mozgásokat válthatnak ki, ezek pedig az ismétlésekkel fejlődhetnek is. Begyakorolt mozgások, olyan térben amit normál körülmények között nehéz lenne előidézni, pláne ha a mozgásokat ismételni, gyakorolni kell. A virtuális tér lehetőségei sokkal többet adhatnak a mozgásfejlesztéshez mint a hétköznapi terek, hisz sokkal több inger váltható ki egységnyi idő alatt. Ezek a terek akár percenként változtathatóak, a térben lévő mozgáshoz azonban jó egy plusz eszköz is, amivel a test mozgása még intenzívebbé válhat.

Aktív virtuális valóság és az ICAROS használata mozgásfejlesztésre

Az ICAROS-VR egy komplett eszköz amellyel intenzív mozgásélmény érhető el. A "gépben" való elhelyezkedés egy törzsizom erősítő helyzet, amely a könyö és térd támasz változtatásával nehezíthető. A virtuális tér sok olyan mozgást és reflexkört beindít amit hagyományos tornatermi keretek között nem lehetne kiváltani. A gépben felvett testhelyzet a törzsizmokat erősíti, emellet láthatóvá teszi az aszimmetriakat, ahogy az úgynevezett tömbös mozgást is.

A gépben való mozgás testkontrollt igényel, valamint azt is, hogy a testet szelektívebben tudjuk mozgatni. A fej mozgása a térben a test többi részére is nagy hatást gyakorol, ez itt könnyen megérződik , ahogy az is, hogy a test irányítása milyen összetett feladat. A mindennapjainkból kimaradt mozgások, vagyis a térben végzett finom mozgások elmaradása kötött izmokat, sérülékeny ízületeket eredményez. Sok sérülés és elhasználódás kiküszöbölhető, ha ilyen formán edzük a testünket és izmainkat. Sport-terápia eseten is további fejlődést ad az eddigi edzésformákhoz képest, mind a reflexeket, a reakcióidőt és az ideg-izom kapcsolat kifinomultságát fejleszti.

Gyógytorna és az aktív VR kapcsolata

Az eddigi VR lehetőségek nagyot léptek előre azzal, hogy a test is mozgásba kerülhet. Soha ilyen nagyot nem ugrott a mozgásterápia tárhaza, mint most a VR technológiákkal. Amit a szem lát, a test érzi, a géppel pedig lekövethetőek a mozgások. Hatalmas lehetőség a legmagasabb szintű rehabilitációhoz, koordináció, egyensúly, testszimmetria, reflexek, és minden irányú izomerősítés.

Leginkább a test mélyizmait, törzsizmokat, has-hátizomzatot, vállövi izmokat és a csípő stabilizáló izmait is erősíti.

A legmagasabb szintű rehabilitáció és állapotjavítás érhető el!

Telefon:+3620 426 37 32
E-mail:info@vrrehab.hu
Telefon:+3630 274 88 27
E-mail:info@vrrehab.hu
Elérhetõségek